Sušenje smokvi

Evija je poznata po svojim smokvama i suvim smokvama. Smokve se beru kada su zrele i prezrele, uzimaju se i celi polodovi koji padnu sa drveta, obavezno sa peteljkom. Smokve se suše na suncu, na rešetkastim podlogama sa pamučnom tkaninom kao podlogom. Dobro je prekriti ih tilom, kao zaštitu od muva i insekata. Pre sušenja, smokve se operu u morskoj vodi. Tokom sušenja dobro je okretati ih u toku dana, a uveče uneti u kuću kako ne bi pala vlaga na njih. Proces sušenja traje od 4 do 7 dana. Kada su smokve suve, stave se u proključalu morsku vodu na pola minuta – kupka u “vrelom moru” dezinfikuje suve smokve I sprečava pojavu crvića. Zatim se ocede i ostave na pamučnoj tkanini da se dosuše još jedan dan.
Tako izgleda prirodno sušenje smokvi na žarkom mediteranskom suncu 😊
Suve smokve se nižu u venčiće, pakuju u platnene vrećice sa listovima lovora i komorača.
Osim slatkih svežih plodova, suve smokve izuzetno su ukusne i dostupne tokom cele godine, kada se mogu jesti u toku posta kao desert ili ulaze u sastav recepata za ukusna jela.
Smokve možete sušiti i u dehidratoru:
https://www.smartkitchen.in.rs/…/dehidratori/sa-tajmerom/
Ako niste blizu mora, i sušite u dehidratoru, umesto morske vode možete upotrebiti i rastvor obične čiste vode sa nerafinisanom morskom ili keltskom soli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Main Menu